میوه خشک چه فوایدی دارد؟
خواص میوه خشک از گذشته تا به الان مورد توجه خیلی از افراد بوده است و مورد اهداف پزشکی بوده است. به عنوان نمونه هندی های از خرید میوه خشک شده برای افزایش انرژی، بهبود سیستم عصبی، هضم غذا، درمان سردردهای ناشی از استرس و اضطراب و در ضمن مقابله با بسیاری از بیماری ها استفاده می کردند. به طور کلی بدن انسان در طول سال به میوه های مختلف نیاز دارد اما در هر فصل زمان تمامی میوه ها وجود ندارد، از این رو باید از نوع خشک شده آن ها استفاده کند و از این طریق یم توانند مواد مغذی لازم بدن شان را تامین کنند.
خشکبار باید در مکانی سرد و تاریک نگهداری شود. بسته به نوع خشکبار، این محصولات بین 4 تا 12 ماه در شرایط مناسب قابل نگهداری هستند. در این خصوص دما و رطوبت انبار بسیار مهم است و هر چه دمای انبار کمتر باشد، زمان نگهداری محصول بیشتر میشود. مثلاً اگر دمای انبار 15 درجه باشد، محصول تا یک سال قابل نگهداری است. اما در دمای 25 درجه این زمان به حدود 6 ماه میرسد.
محصول درون انبار باید هر دو هفته مورد بررسی قرار گیرد تا از خشک بودن آن اطمینان حاصل شود. هرگاه محصول درون انبار نمزده و مرطوب شده باشد باید فوراً مصرف شود یا آن که دوباره خشک شود.
برای جلوگیری از حمله آفات انباری نظیر پروانه هندی و شپشه دندانهدار، باید هر چند مدت، انبارهای نگهداری خشکبار را ضدعفونی کرد. برای این کار از سموم تصعیدی که به شکل قرص درست شدهاند استفاده میشود.
این قرصها در لولههای آلومینیمی غیرقابل نفوذ در برابر هوا بستهبندی شدهاند. تصعید گاز معمولاً 1 تا 2 ساعت پس از خروج قرص از داخل ظرف آغاز میشود و به طور متوسط 5- 5/4 روز طول میکشد. از این قرصها پس از تجزیه و اتمام گاز، مقداری گرد هیدروکسید آلومینیم باقی میماند که طبق اظهارنظر سازندهها بیضرر و بیخطر هستند.
خلاصه مطالب:
خشک کردن میوهها یکی از مناسبترین راهها برای افزایش ماندگاری آنها است. برای آنکه طی خشک کردن میوه آسیب ظاهری و کیفی کمی به آن برسد و محصول مناسبی تولید شود، لازم است میوههای مورد نظر سالم و رسیده باشند و به درستی برداشت و جابهجا شوند.
قبل از خشک کردن باید میوهها شسته و پوستگیری شوند. سپس به قطعات کوچکتری تقسیم شده و بخشهای زائد مانند هستهها جدا شوند.
برای جلوگیری از تیره شدن رنگ محصول لازم است قطعات میوه قبل از خشک شدن در تماس با مقادیر مناسبی از گاز گوگرد یا یکی از محلولهای ویتامین ث، شربت و ویتامین ث، محلولهای حاوی گوگرد و یا بخار قرار داده شوند.
خشک کردن باید در دما و زمان مناسبی انجام شود و از خشک شدن کمتر از حد لازم و یا بیش از حد جلوگیری شود. میوههای خشک شده در بستهبندیهای مناسب قرار داده شده و در مکان خشک و خنک نگهداری شوند. انبار نگهداری محصول باید ضدعفونی شده باشد.